În colecţia „Monografii” a Editurii „Caiete Silvane”, a apărut, cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj şi al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, cartea „Năpradea, între Someş şi Gura Cerului”, scrisă de Aurel Medve, Monica Mare și Dan Borbei. Prefața volumului este semnată de prof. dr. Teodor Ardelean, director al Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare, iar postfața de dr. Camelia Burghele, etnolog – Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.
„Ne-am propus să redescoperim şi să valorificăm esenţa unică a satului nostru situat între Valea Someşului şi Stanu Cozlii, unde fiecare piatră, fiecare uliţă, fiecare gospodărie, fiecare cuvânt rostit poartă amprenta generaţiilor care au trăit şi au muncit aici, contribuind la crearea unei moşteniri bogate şi complexe. Această lucrare îşi propune să descifreze aceste urme şi să le prezinte într-o formă accesibilă şi captivantă. Ne-am bazat pe o combinaţie de surse istorice, arhivistice şi etnografice, îmbogăţită de mărturii orale şi povestiri ale bătrânilor satului, tocmai pentru a recompune o imagine cât mai fidelă a evoluţiei satului, de la origini până în zilele noastre. Considerăm că valorile satului nostru nu sunt doar relicve ale trecutului, ci fundamentele pe care se construieşte prezentul şi viitorul. Ele ne învaţă despre importanţa comunităţii, respectului, muncii şi credinţei, constituind un ghid valoros pentru o viaţă armonioasă şi echilibrată”, au menționat autorii în argumentul volumului.
Aurel Medve s-a născut la Năpradea, în data de 19 octombrie 1950. În anul 1973 a absolvit studiile universitare la Iaşi, specializarea geografie, ca şef de promoţie. Începând cu 1 octombrie 1979 a activat, până la pensionare (2015), la şcoala din Năpradea, unde a deţinut funcţia de director timp de 33 de ani (1980-1989 şi 1991-2015). În perioada 1980-2005, cu Cercul de turism „Samus 2000”, a organizat 23 de expediţii şcolare, în Concursul Naţional „Expediţiile Cutezătorii”, obţinând trei premii I pe ţară, opt trofee, patru menţiuni şi un premiu special, fiind singura şcoală din România, deţinătoare a celor trei busole (aur, argint şi bronz), pentru cele mai bune expediţii din ţară. Este autor sau coautor a 15 cărţi.
Monica Mare s-a născut pe data de 24 mai 1977. În anul 1999 a obţinut diploma de licenţă în istorie la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. A mai făcut două masterate şi este doctorand în cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord, Baia Mare. Ca profesor a activat în perioada 1999-2002, după care a fost inspector de specialitate – învățământ-cultură la Consiliul Județean Maramureș. Din anul 2017 este manager al Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș din Baia Mare. A coordonat mai multe volume, printre care „Ethno Marmatia” (2022, 2023), anuarul muzeului pe care îl conduce.
Dan Borbei a venit pe lume în 7 iunie 1962. În 1985 a absolvit Institutul de Subingineri din Baia Mare, iar în 2001 a obținut licența în fizică, ulterior făcând două masterate. După stagiatura făcută la Întreprinderea Minieră Motru (Gorj), în anul 1988 s-a transferat la Satu Mare, lucrând ca energetician în cercetare, iar din anul 1995 a lucrat în domeniul privat ca manager proiect rețele electrice. Pasionat de electricitatea atmosferică şi de fizica cuantică, este deosebit de activ pe Facebook și pe diverse forumuri de cercetare și dezbateri științifice sau filosofice, postând amintiri legate de copilăria năprădeană şi multe poezii, unele cu tentă filosofică.
M. S.
[…] unică a satului nostru situat între Valea Someşului şi Stanu… Articolul La Editura „Caiete Silvane” a apărut volumul „Năpradea, între Someş şi Gura Cerului” apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]